ROMAN BATH

ROMAN BATH / PALACE OF CONDES DE SORTELHA / ÉVORA TAWN HALL

​​The Roman Baths were built between the 2nd and 3rd centuries AD, and were discovered at the end of 1987, during the archaeological excavations in the oldest part of the Town Hall building, at Largo do Sertório. These would have been at the time, the public Baths of the city, possibly also, the largest public building in the Roman city of Évora. When speaking of Roman baths, it is important to realize that they played an essential role in the life of this people. In addition to the issue of hygiene, the baths were places where people could talk, socialize and even negotiate.The Roman Baths of Évora in the Town Hall have an area of about 300 m2 and, like all Roman Baths, comprise three distinct areas: the 
Laconicum, the Praefurnium and Natatio.

​Laconicum, Space heated through the hypocaust system whose floor was supported by 48 brick ​columns, with spaces between them, which allowed the hot air to circulate freely. This circular and vaulted room, whose plant obeys the Vitruvian canons, is 9 meters in diameter, and was intended for hot steam baths. The tank of the laconicum has a diameter of 5 meters.
And is built-in the ground in the middle of the room, organized in three stairs covered with marble.

Praefurnium It is a space partially excavated with structures related to subsidiary compartments - furnaces to heat water and heated spaces (caldarium, tepidarium, sudatorium and laconicum).

Natatio- In 1994 the outdoors pool at the thermal complex (14,40 x 43,20m) was laid bare but for the sake of conservation is currently buried under the new body of the municipal building (access by Dona Isabel Street) therefore not available for visit.

 PALACE OF CONDES DE SORTELHA / ÉVORA TAWN HALL

Former nineteenth-century city palace, erected on the site of the ancient Roman baths, of which some vestiges remain fitting the common Vitruvian canons of similar buildings, destined for hot baths and steam baths, with a circular central tank surrounded by the hypocaust channel. The hot air coming from the furnace or "praefurnium" passed through this system being the tank supplied by lead pipe.
The original plan of the palace was U-shaped, enclosed by a ground floor around a central courtyard; composition that has changed in the early 20th century, with the elevation of the central body of the main façade and a distinct 4 sided roof covering, over metal profiles above the old courtyard, creating a central atrium with staircase of honour and balcony, a change framed in the new experiences of the iron architecture. Former noble hall, profusely decorated in stucco in the elevations and cover.Central body of the main facade  with vestibule in the lower floor and noble hall in the upper floor, with the elevations decorated with architectural elements, result of a neoclassic reminiscence
Câmara Municipal de Évora - Praça do Sertório

Additional Contents

Address: Sertório Square
Tel .: (+351) 266 777 000

Schedule: Monday to Friday 9 am - 5:30 pm

​Free​